Socializare si prietenie

“Singura rasplata a virtutii este virtutea, singurul mod de a capata un prieten este sa fii tu tinsuti unul” Ralph Waldo Emerson

Socializarea aduce beneficii inestimabile la nivelul sanatatii si echilibrului in organismul nostru. O sinteza a mai mult de 140 de studii facute pe mai bine de 300.000 de persoane arata faptul ca izolarea sociala poate avea un impact negativ foarte important asupra sanatatii si sperantei de viata. Conform acestora, a fi fara prieteni poate echivala efectul negativ obtinut in urma fumatului, alcoolismului, lipsei totale de miscare sau al obezitatii.

Socializarea poate fi insa si toxica in anumite situatii (de exemplu tin cazul tin care lucrati la un loc de munca unde nu va tintelegeti cu colegii), caz tin care se impune crearea unui sistem de protectie personala-lucru care til voi discuta tintr-unul din episoadele urmatoare ale acestui serial.

Mai exista binetinteles si surogate de socializare (cum ar fi privitul la televizor) care folosite cu moderatie si discernamant sunt benefice. Atunci cand se exagereaza ele pot deveni chiar periculoase pentru sanatatea si echilibrul nostru, inclusiv psihic. Pericolul este maxim tin special tin cazul copiilor.

Pentru a socializa tin mod benefic cu cei din jur trebuie sa fie tindeplinite anumite conditii de compatibilitate, care pot duce chiar la formarea unor relatii de prietenie. Compatibilitatea cu ceilalti are mai multe nivele: fizic, energetic, emotional, mental sau spiritual. Gradul de compatibilitate intre doua persoane poate fi mai mare la unul dintre aceste nivele si mai scazut la altele. Beneficiile relatiei respective de prietenie vor fi tin stransa concordanta cu acestea.

Bineinteles ca se poate si investi tintr-o relatie, lucru care poate timbunatati compatibilitatea la oricare din nivelele dinainte (functioneaza foarte bine si tin cazul casatoriilor!). Regula succesului tin aceasta privinta este ca “investitia” sa fie facuta tin mod dezinteresat, cu dragoste pentru celalalt si cu…prietenie. Un om cu adevarat deosebit pe care l-am cunoscut spunea ca Universul titi tinapoiaza tinzecit tot ceea ce ii dai…

Exercitiul pe care vi-l propun pentru aceasta saptamana va va arata tin ce directie merita sa va investiti cu adevarat efortul: faceti o lista cu toate cunostintele pe care le aveti si tin dreptul fiecaruia scrieti (pe o scara de la 1 la 10) ce grad de compatibilitate simtiti ca aveti la nivel fizic, energetic, emotional, mental sau spiritual cu persoana respectiva. TIn functie de rezultate veti tintelege cum va trebui sa procedati.

PS: adaugati si numele dumneavoastra tin lista! Ce concluzii puteti trage tin urma estimarilor facute tin raport cu relatia cu propria persoana?

Leave a Reply