Obiceiul de a trai in trecut (II)

shoe-682712_1280Putem face mai intai o remarca: vinovatia, rusinea si furia sunt sentimentele care pot sa ne faca sa ne blocam in trecut.

Acum vreau sa ma refer la motivul pentru care putem sa ramanem blocati in trecut: subconstientul nostru poate sa “gandeasca” in urmatorul fel: daca stau in aceasta stare mizerabila suficient de mult timp, poate voi avea ocazia sa ma pot ierta pe mine insumi. Nici macar nu ne putem da seama ca, in adancul nostru, consideram ca nu meritam fericire…

Apare insa o problema in acest caz: daca suntem blocati in trecut suntem distrasi de la viata prezenta… In plus, acest blocaj ne aduce in situatia sa ne fie imposibil sa ne pregatim pentru viitor. Mai mult, putem constata ca ne este afectata si abilitatea de a lua decizii corecte, ceea ce este foarte daunator pentru viata noastra…

Blocajul in trecut nu rezolva absolut nimic si poate sa ne si conduca la depresie. Rascolirea fara sens a trecutului nu face decat sa ne amplifice emotiile negative.

Chiar si atunci cand suntem blocati in evenimente pozitive din trecut nu avem nici un folos, fiindca vom avea tendinta sa exageram beneficitatea perioadei respective si sa consideram ca prezentul este mai negativ decat ar putea fi.

Cum putem sa ne schimbam gandirea in asa fel incat sa nu mai ramanem ancorati in trecut?

In primul rand va propun sa va PROGRAMATI o perioada de timp in care sa va ganditi la trecut. Poate ca aveti nevoie de un timp ca sa va ordonati viata, dar nu este bine ca acest proces sa dureze la infinit.

Gasiti-va altceva util si pozitiv la care sa va ganditi, de exemplu un lucru pozitiv din viitorul imediat, care, in plus, v-ar face si placere.

Stabiliti scopuri pentru viitor. Planificati si jaloane de timp in care sa urmariti cat de bine realizati scopurile intermediare. Este mult mai bine sa pariati pe viitor, decat pe trecut.

In legatura cu trecutul, focalizati-va pe lectiile pe care le-ati invatat, nu pe intampalrile in sine.

Exersati sa priviti la situatiile respective din alte puncte de vedere, cum ar fi punctul de vedere al unui cunoscut care stiti ca a depasit cu bine genul respectiv de situatie, sau macar punctul de vedere al cuiva care gandeste mult diferit de Dvs.

Aceste idei va vor ajuta foarte mult sa va schimbati gandirea. Mai ramane un singur lucru care arputea sa va ajute foarte mult in a invata sa nu mai traiti in trecut: invatati sa faceti pace cu acesta.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.