De la socializare online la prieteni adevarati

“Fiecare persoana este o usa catre o lume diferita” (citat din filmul “Six Degree of Separation”)

Unul din obiceiurile tinerei generatii care are potentialul de a deveni o problema este folosirea extensiva a surogatelor de socializare cu ajutorul internetului, cum ar fi programele de mesagerie instant si site-urile de socializare. Ele pot afecta echilibrul tinerei generatii deoarece inlocuiesc socializarea reala, cu tot cortegiul sau de schimburi energetice si emotionale, printr-un mod de relationare din care lipsesc inflexiunile vocii si amplifica puterea fiecaruia de a interpune o masca intre el si celalalt.

Nu spun ca portul “mastilor” nu ar fi componente ale socializarii interumane de cand lumea si pamantul, ba chiar dimpotriva, este un obicei atât de bine încetatenit incat pentru majoritatea dintre noi este deja automat sau semiautomat. Socializarea online poate duce insa la o exacerbare a p?r?ilor rele ale sale, în sensul ca devine foarte usor sa poata fi falsificate prea multe lucruri în relatia cu partenerii de discutie.

Ar putea exista însa si avantaje în acest proces? Fara îndoiala ca da! Putem profita de ele atunci când, cu foarte mult discernamant, putem transforma prietenii virtuali în prieteni reali. Întotdeauna este un lucru util pentru echilibrul nostru pe toate planurile saavem cat mai multi prieteni. Atunci de ce sa nu avem de unde alege? Cu cât cunoastem mai multi oameni, cu atat putem avea mai multi prieteni. Este un proces fantastic sa putem observa universul interior al altora. Ne face sa vedem mai intai diferente si apoi asemanari cu noi insine, si apoi sa ne vedem pe noi insine în cei din jur. Este un pas extrem de important in a intrevedea in ei si in noi prezenta sinelui divin.

Poate ca veti dori sa aveti noi prieteni dar se pune problema cum sa reusiti sa va apropiati de ei odata ce i-ati cunoscut. Regulile de baza ale acestei arte (caci este o arta în adevaratul sens al cuvantului!) au la baza o axioma: învatati sa fiti mult mai receptivi la semnalele pe care le dau cunoscutii dumneavoastra, sa le acordati mai multa atentie lor decât propriei persoane. Din acel moment, cu rabdare, veti ajunge sa aveti foarte usor noi prieteni, si mai cu seama sa fiti în primul rand dumneavoastra un bun prieten pentru ei.

Exercitiul pe care vi-l propun astazi este legat si de apropierea sarbatorilor Craciunului: invitati cativa cunoscuti din listele pe care le aveti pe retelele de socializare sa mergeti împreuna sa faceti cadouri sau sa ajutati persoane pentru care Craciunul nu este la fel de vesel sau linistit ca pentru ceilalti. Ei se vor alege cu cate o bucurie, iar dumneavoastra cu o bucurie si mai profunda si cu prieteni noi. Oameni care merita si pot oferi prietenie.

Leave a Reply