Terapia prin meditatie-Capitolul 11-Cele patru “creiere” (I): Creierul reptilian si meditatia

Stefan Pusca: Ce terapii practic si cu ce rezultate? Click aici. * Contact: Programari terapie. Click aici.

***
 Terapia prin meditatie
Sanatate si echilibru emotional
prin exercitii simple de relaxare, respiratie si constienta de sine
***
-Fragmente din noua mea carte in curs de publicare-
 
Capitolul 11
    Povestea lui Zongze: Zongze era un maestru zen care a trait in secolul al XII-lea intr-un sat din China. Se spune ca satul a fost atacat de un grup de razboinici dintr-o zona vecina, care au trecut prin foc si sabie toate satele pe care le atacasera pana atunci. In locuinta maestrului a intrat, cu o atitudine sfidatoare, chiar conducatorul razboinicilor. Acesta s-a uitat in ochii maestrului si i-a spus: “Am auzit ca tu esti maestrul zen din acest sat. Asta nu iti foloseste la mare lucru. Se pare ca viata ta va lua sfarsit chiar acum!”. Zongze l-a privit linistit si cu compasiune. “Te pot omori dintr-o singura lovitura, fara sa clipesc!” a continuat conducatorul catre acesta, intrigat de calmul lui Zongze. “Iar eu nu ma tem, sunt in stare sa suport moartea fara sa clipesc, la fel cum ma vei lovi tu!” i-a raspuns maestrul. Se spune ca razboinicul nu a putut sa il loveasca si a plecat mai departe, crutandu-i viata.
***
    Dupa cum spuneam mai devreme, meditatia este o tehnica de aducere a calmului in mintea si emotiile noastre. Pentru intelege cum se poate face aceasta, este foarte util sa vorbim pe scurt despre structura si functiile creierului nostru asa cum a evoluat el de-a lungul miilor de generatii de fiinte vii, de la inceputuri si pana la fiinta umana. Vom vedea ca el este format din trei straturi distincte care au functii diferite (desi ele interfera si colaboreaza sau pot chiar concura in anumite sarcini pe care le indeplinesc).
    Pentru avea cu adevarat rezultate bune in meditatie trebuie ca tehnicile pe care le folosim sa se adreseze tuturor zonelor din creier care pot fi implicate in stabilirea unei stari de calm profund. Altfel nu vom putea obtine acel “reset” atat de necesar pentru restabilirea echilibrului in organism.
    Examinand cu ce se ocupa fiecare parte importanta a creierului nostru (plus inca o zona a organismului nostru care vom vedea ca a fost odata creier arhaic al stramosilor nostrii foarte indepartati), vom putea intelege si ce tipuri de tehnici de meditatie trebuie sa practicam pentru a obtine efectul dorit: o gandire calma si clara, emotii bine echilibrate si un corp sanatos.
    Creierul nostru, asa cum este el astazi, ne permite controlul activitatilor si comportamentelor noastre constiente si inconstiente. El a evoluat de-a lungul timpului pornind de la o forma foarte simpla, numita creier reptilian (care asigura supravietuirea) trecand prin mai multe stadii prin supra-adaugarea de noi straturi. Acestea functioneaza si astazi in interactiune cu cele vechi, contribuind impreuna la luarea de decizii in privinta evenimentelor de viata prin care trecem. 
     Creierul reptilian este raspunzator cu instinctele de supravietuire. Principala intrebare la care raspunde acesta este: “sunt in siguranta?”. El este intalnit, de exemplu, la serpi, crocodili, pasari, etc. Al doilea nivel major care s-a adaugat in decursul evolutiei este asa-numitul creier mamifer, care este sediul instinctelor, intuitiei si memoriei. El se poate gasi la caini, pisici, vaci, etc. Al treilea si cel mai recent nivel este neo-cortexul, partea responsabila de gandire. Cele mai evoluate fiinte: primatele (cum ar fi gorilele si cimpanzeii), delfinii si oamenii opereaza toate cele trei niveluri pe care le-am mentionat (cele trei “creiere”). In continuare vom spune cateva lucruri despre fiecare dintre ele.
     Creierul reptilian, raspunde, asa cum spuneam, de supravietuire si homeostazia organismului (capacitatea de a mentine echilibrul dinamic, fiziologic, care ne tine in viata). Este preocupat de controlul respiratiei, circulatiei, senzatia de foame, instinctul de reproducere, stapanirea unui anumit teritoriu, decizii cum ar fi cele de tipul: “ataca sau fugi” (in situatii critice). Creierul reptilian a evoluat cu 250-200 milioane de ani in urma, in prima parte a erei mezozoice.
    In zilele noastre, atunci cand oamenii experimenteaza stuatii conflictuale si nu se pot manifesta conform impulsurilor date de creierul reptilian inregistreaza situatia respectiva ca pe una de reprimare si stres.
   In plus fata cazurile de amenintari reale, la oameni, un asemenea stres poate rezulta din faptul ca mintea subconstienta nu poate deosebi realitatea de imaginatie. De exemplu, atunci cand ne trezim dintr-un cosmar, amenintarea ni s-a parut a fi foarte reala, asa cum am fi trait-o aievea. Imaginatia este un mecanism psihic care contribuie atat la apararea organismului cat si la gasirea de resurse si solutii, insa poate contribui deasemenea si la anumite probleme pentru fiinta umana, cum ar fi starile anxioase. Vom reveni ulterior asupra acestui subiect
    Comportamentul creierului reptilian este in mare parte inconstient si automat, extrem de rapid si foarte rezistent la schimbare. Actiunea sa este dominanta atunci cand stam in pozitie culcata sau in cazurile de coma.
    Tehnicile care ar putea fi utlie pentru aducerea starii de calm in fiinta noastra, din punct de vedere al creierului reptilian, ar fi:
     -cele de invatare a controlului respiratiei (findca se poate interveni in mod invers dinspre respiratie catre a calma reactia creierului reptilian si fiindca respiratia preceda toate starile psiho-mentale)
     -prin invatarea practicii unor pozitii inversate (cu capul in jos) de genul celor din practica yoga (fiindca ele pot “relaxa” activitatea creierului reptilian, care altfel este cel mai activ in pozitia “culcat”)
     -prin practica unor pozitii in care trunchiul sta vertical dar si nemiscat. Creierul reptilian ne da o tendinta permanenta de miscare in corp pentru a fi gata sa contracaram eventualele amenintari imediate cu care am putea fi confruntati (aceasta este tot un atavism-un comportament mostenit de la stramosii nostrii!)
     -prin invatarea practicii consecvente a unor stari de observare a anumitor procese din corp (cum ar fi respiratia sau bataile inimii). Capacitatea de a observa este una innascuta pentru toate organismele vii (fiindca astfel ele pot sa simta mai repede apropierea dusmanilor lor naturali). Modulata intr-un anumit fel, ea poate sa tempereze activitatea inutila a creierului reptilian si ne aduca calmul in minte.
     -prin invatarea reducerii lacomiei si a senzatiei de foame inutila. Desi nu pare sa fie asa, este un proces destul de usor de realizat, atunci cand se procedeaza lent si cu blandete, asa cum se fac toate procedeele de meditatie
      -prin evitarea risipirii energiei sexuale (lucru realizat tot cu blandete, la fel ca in cazul lacomiei).
      -prin renuntarea voluntara la orice fel de comportament agresiv sau forma de nemultumire (atunci cand perpetuam sau favorizam agresivitatea si nemultumirea activam creierul reptilian)
-prin invatarea unor tehnici cu ajutorul carora sa convertim frica in energie mentala pozitiva (vom vorbi pe larg despre ele in paginile acestei carti)
     -prin formarea obiceiului de a nu judeca in niciun fel (nici pozitiv, nici negativ) evenimentele prin care trecem in viata.
Un articol de Stefan Pusca
Daca doriti sa cititi si alte capitole, click aici.
[jetpack_subscription_form title=” ” subscribe_text=”***Pentru a primi pe e-mail inregistrari cu meditatii ghidate si anunturi despre cursurile pe care le sustin va puteti abona la newsletter mai jos:” subscribe_button=”Subscribe” show_subscribers_total=”1″]

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.