Terapia prin meditatie-Capitolul 16-Unde cerebrale, meditatie si vindecare fizica si emotionala

Stefan Pusca: Ce terapii practic si cu ce rezultate? Click aici. * Contact: Programari terapie. Click aici.

***
 Terapia prin meditatie
Sanatate si echilibru emotional
prin exercitii simple de relaxare, respiratie si constienta de sine
***
-Fragmente din noua mea carte in curs de publicare-
 
Capitolul 16

     Povestea lui Yongey: Maestrul Yongey Mingyur Rinpoche ar putea fi cel mai fericit om din lume, conform oamenilor de stiinta, care i-au studiat creierul cu ajutorul unui dispozitiv fRMN  (RMN functional) in timp ce medita. El facea parte dintr-un lot de practicanti ai meditatiei cu experienta de mai mult de 10.000 de ore care au fost testati la Waisman Laboratory for Brain Imaging and Behaviour de pe langa Universitatea din Wisconsin. Profesorul Richard Davidson, conducatorul studiului si ceilalti oameni de stiinta stiau ca emotiile negative se inregistreaza intr-o zona a creierului numit cortexul prefrontal drept si activitatea emotionala pozitiva se inregistreaza pe partea stanga. In momentul cand li s-a cerut voluntarilor sa genereze emotii pozitive, cortexul lor prefrontal stang a aratat nivele de activitate atat de mari cum nu mai fusesera inca observate la nicio fiinta umana. Atunci cand au scanat creierul maestrului Mingyur Rinpoche, activitatea sa cerebrala a fost atat de puternica, incat au crezut ca dispozitivul se defectase.

***
 
     Creierul este, conform stiintei, o sofisticata masinarie electro-magneto-chimica. Atunci cand gandim, simtim emotii sau ne comportam intr-un mod anume, masele de neuroni din creierul nostru comunica intre ei, producand unde electromagnetice. Acestea poarta numele de unde cerebrale si se pot detecta, la ora actuala, cu ajutorul unor senzori care se monteaza pe scalp. Ele sunt impartite in benzi specifice de frecventa, care sunt active functie de activitatile pe care le desfasuram in acel moment. Ele formeaza un spectru continuu: de la cele cu frecventa joasa-care sunt puternice si functionale-pana la cele cu frecventa ridicata care sunt subtile si complexe. In continuare vom da doar un model simplist al functionarii creierului din punct de vedere al undelor cerebrale, potrivit scopului acestei carti.
Putem sa facem o analogie intre creierul nostru si muzica interpretata de o orchestra, asemanand frecventele cerebrale cu notele emise de instrumente. Exact ca intr-o partitura de muzica clasica, ansamblul lor formeaza un tot coerent, incepand, de exemplu, de la sunetul tobelor (undele delta) si mergand pana la notele inalte ale flautului (undele gamma). Atunci cand frecventele joase domina ne simtim obositi sau inerti sau visatori. Atunci cand sunt majoritare cele inalte ne simtim conectati sau hiper-alerti.
     Iata care sunt principalele benzi de unde cerebrale studiate de catre stiinta:
1-undele infra-joase, cu frecvente mai mici de 0,5 Hz, cunoscute sub numele de “potentiale corticale lente”. Se cunoaste destul de putin despre ele, fiindca nu s-au putut inca realiza masuratori precise ale lor. Se pare ca ar fi ritmurile corticale de baza si ar avea un rol important in functionarea in retea a componentelor creierului.
2-undele delta: cu frecvente intre 0,5 si 4 Hz sunt generate in somnul fara vise sau in meditatie profunda. Undele delta intrerup constienta lumii exterioare si sunt sursa empatiei. In starea delta a creierului sunt stimulate sanatatea si regenerarea organismului. De aceea somnul este esential intotdeauna in procesul de vindecare si de aceea meditatia poate sa fie un puternic catalizator al vindecarii in foarte multe situatii.
3-undele theta: cu frecvente intre 4 si 7 Hz, apar in de obicei in somn dar sunt predominante si in meditatia profunda. Constituie o poarta catre invatare si memorie in creier. In starea respectiva simturile noastre sunt interiorizate si focalizate pe semnalele din interiorul nostru. In zona theta functioneaza foarte bine imageria mentala, intuitia si informatia receptionata din afara zonei constiente a mintii. Tot acolo sunt depozitate fricile noastre, traumele, cosmarele, etc. Undele theta ajuta si ele la vindecare.
4-undele alfa: cu frecvente intre 7 si 14 Hz, sunt dominante atunci cand gandurile noastre curg in liniste, in stari de reveire placuta. Starea alfa este o stare de odihna pentru creier si ajuta coordonarea mentala generala, starea de calm si integrarea intre minte si corp.
In cadrul plajei de unde alfa se afla si o emisie cu frecvente cuprinse intre 8-13 Hz, asa numita plaja de unde MIU. Cercetarile recente au asociat undele MIU cu abilitatea noastra de a intelege si imita comportamentele celorlalti si a fost asociata cu asa numitele grupuri de “neuroni oglinda” din creier.
5-undele beta: cu frecvente intre  14 si 21 Hz, sunt dominante in starea de veghe, atunci cand atentia noastra este angajata catre stari cognitive in lumea exterioara. Starea beta este o stare in care suntem prezenti, alerti, atenti, implicati in reolvarea de probleme, in judecati, luarea de decizii.

6-undele gamma: cu frecvente intre 21 si 80 de Hz, sunt cele mai rapide unde cerebrale si se leaga de procesarea simultana a informatiei din diversele zone ale creierului. Informatia circula foarte rapid in starea respectiva si de aceea mintea trebuie sa fie foarte linistita ca sa o poata accesa. Starea de unde gamma a fost considerata pana recent ca o stare de “zgomot de fond mental” pana cand cercetarile au aratat ca este asociata cu sentimente de iubire universala, altruism etc. Nu se cunoaste inca complet modul cum reuseste creierul sa genereze zona respectiva de frecvente dar exista speculatii confroma carora ritmurile gamma moduleaza perceptia si constiinta si ca o prezenta mai accentuata a lor duce la stari de constiinta extinsa.

     Atunci cand unele noastre cerebrale sunt dezechilibrate pot aparea probleme in sanatatea creierului, corpului sau emotiilor noastre. Cercetatorii au gasit pana acum tipare de unde cerebrale asociate diverselor probleme emotionale sau neurologice.
     Cresterea prea puternica a activitatii undelor cerebrale in anumite zone ale creierului este legata cu stari anxioase, hiper-vigilenta, comportament impulsiv, stari de furie, depresie cu stari de agitatie sau dureri cronice si spasticitate.
Scaderea marcata a undelor cerebrale pe diverse zone ale creierului poate sa semnifice stari de depresie, deficit de atentie, insomnie etc.
     O combinatie de activtate crescuta pe anumite zone si scazuta pe altele a fost observata de catre cercetatori in anumite cazuri de stari anxioase, depresie, ADHD etc.
     Instabilitatile in ritmurile cerebrale pot fi corelate cu ticuri, dezordini obsesiv compulsive, comportament agresiv, accese de furie, bruxism, atacuri de panica, migrene, vertigo, tinitus, anorexie, bulimie, diabet etc.
     Din punct de vedere al mecansimelor de auto-vindecare ale organismului, putem observa ca atunci cand creierul poate atinge stari de unde cerebrale mai lente, re-echilibrarea organismului este mult favorizata. Meditatia este un excelent instrument pentru acest lucru si atingerea atat a palierelor de unde cerebrale delta, theta cat si gamma, asa cum o arata exemplul de la inceputul capitolului, impreuna cu obtinerea tuturor beneficiilor corespunzatoare despre care vorbeam mai devreme-vindecare si echilibru in organism.
Exista un mare numar de tehnici de meditatie pentru atingerea diverselor paliere de unde cerebrale, despre care vom discuta in capitolele urmatoare. De exemplu: tehnicile de vizualizare ne pot duce foarte usor in starea alfa, iar anumite tehnici de respiratie combinate cu vizualizare si constienta ne pot duce, nu la fel de usor, in starea theta. Pentru obtinerea corecta si curenta a starii theta este necesara o practica si experienta de mai multi ani de meditatie.
     Un articol de Stefan Pusca
Daca doriti sa cititi si alte capitole, click aici.
[jetpack_subscription_form title=” ” subscribe_text=”***Pentru a primi pe e-mail inregistrari cu meditatii ghidate si anunturi despre cursurile pe care le sustin va puteti abona la newsletter mai jos:” subscribe_button=”Subscribe” show_subscribers_total=”1″]

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.