Terapia prin meditatie-Capitolul 21-Cea mai buna postura pentru creier: pozitia plugului (Halasana)

Stefan Pusca: Ce terapii practic si cu ce rezultate? Click aici. * Contact: Programari terapie. Click aici.

***
 Terapia prin meditatie
Sanatate si echilibru emotional
prin exercitii simple de relaxare, respiratie si constienta de sine
***
-Fragmente din noua mea carte in curs de publicare-
 
Capitolul 21
     Povestea lui Ionut: Ionut este un inginer roman care lucreaza la una din cele mai mari companii din SUA. Ca elev de gimanizu si liceu a participat la Olimpiadele scolare cu rezultate excelente si a absolvit o facultate cu profil tehnic fiind sef de promotie. Dupa terminarea studiilor a avut o bursa in Olanda, apoi in Canada si acolo a primit o oferta de munca la o mare companie IT din America. Eforturile de adaptare si anii lungi de munca au lasat totusi urme asupra sa. Astazi, la varsta de 35 de ani se considera obosit, consuma foarte multe dulciuri si mi-a cerut o solutie pentru a “isi ajuta creierul sa functioneze mai bine”. Deoarece considera ca nu ar avea timp sa practice inca meditatia, i-am recomandat solutia cea mai eleganta: sa execute pozitia semi-lumanarea (viparita-karani) si apoi pozitia plugului (halasana) pentru cateva minute in total, de 3 ori pe zi inainte de mesele principale. Dupa mai multe luni de “antrenament” consecvent, Ionut spune ca se simte mult mai bine si ca puterea sa de munca a devenit mai mare decat in zilele lui cele mai eficiente de pe vremuri. In plus nu mai simte decat rareori nevoia sa manance dulce.
***
     Terapia prin meditatie de Stefan Pusca pozitia plugului (Halasana)Postura plugului (Halasana in denumirea originala) este o pozitie de yoga care are o un mare numar de beneficii terapeutice si este foarte utila pentru pregatirea meditatiei.
     Daca practicam aceasta postura in mod regulat putem evita o serie intreaga de boli datorate stilului de viata cum ar fi: diabetul, obezitatea, disfunctiile stomacului, hipertensiunea arteriala, constipatia si dereglarile menstruale. Atata timp cat organismul nostru isi pastreaza elasticitatea, el va fi si sanatos. Atunci cand organismul devine rigid, inseamna ca imbatranim. Practica pozitiei plugului ne mentine coloana vertebrala mobila si la varste inaintate.
      Cum sa executam postura?
      Ne lungim pe covoras cu fata in sus si alaturam picioarele. Ridicam apoi in sus picioarele la 90 de grade. Impingem in palme, ridicam soldurile si picioarele, pe care le ducem apoi in spate pana cand degetele se sprijina de sol in spatele capului. Mainile raman pe sol in pozitia initiala iar palmele stau pe covoras orientate in jos.
      Observatie: Este foarte posibil sa nu putem lasa picioarele atat de mult in spate incat sa ajungem cu degetele pe sol. Asta nu este o problema, deoarece organismul nostru are foarte multe resurse care se pot mobiliza, daca avem rabdare si nu fortam, astfel incat sa ne atingem acest obiectiv (la fel ca si altele!). Acest lucru se rezolva in urmatorul fel: in prima faza se plaseaza un scaun in spatele capului, astfel incat sa lasam si sa sprijinim picioarele pe el. In a doua faza, atunci cand coloana vertebrala va deveni mai flexibila (dupa mai multe zile de exercitiu, in care nu fortam in niciun fel) vom inlocui scaunul cu doua perne suprapuse. Dupa alte cateva zile, in care coloana va deveni mai mobila de la sine si mai mult, vom inlocui cele doua perne cu una singura, apoi, dupa inca catva timp, vom renunta si la ultima perna. Acum coloana noastra este suficient de flexibila incat sa realizam corect exercitiul.
      Daca la inceput apar mici dureri in zona coloanei vertebrale, ele vor disparea cu timpul.
      La fel ca si in cazul Viparita karani, pozitia nu se prelugeste niciodata dincolo de momentul in care ar putea aparea senzatii de discomfort in zona gatului, capului sau urechilor.
      Ce trebuie sa facem in pozitia plugului?
      In timpul executarii posturii concentrarea se face pe perceperea pulsului in zona gatului sau capului. Se numara bataile de puls, fara a ne preocupa de obitinerea vreunui record personal in prima faza. Apoi, odata ce senzatiile de discomfort nu mai apar pe o lunga perioada de timp sepoate ajunge pana la a numara 200 de batai de puls. O a treia varianta, pentru cei care s-au obisnuit foarte bine cu postura, este concentrarea pe respiratie si numararea inspiratiilor si expiratiilor. Se poate ajunge cu numaratoarea pana la 100 (ceea ce inseamna sa numaram 50 de respiratii).
      Postura plugului mai are si alte beneficii importante fata de cele despre care vorbeam la inceput. Este vorba despre:
-reducerea grasimii corporale si in special in jurul taliei
-alimentarea mult mai buna cu sange a tiroidei, rinichilor, splinei si pancreasului
-imbunatateste memoria
-mentine un aspect tanar al fetei, revigoreaza tenul
-zona cervicala si cea lombara beneficiaza din plin de acest exercitiu
-intreaga coloana vertebrala devine flexibila si intinereste
-nivelul de stres si agitatia mentala scad cu practica acestei pozitii
-postura este utila si pentru cei care au atacuri de panica (scade intensitatea si frecventa acestora, posibil pana la disparitia completa)
      Ce trebuie sa simtim dupa executia posturii?
     Daca am lucrat corect ar trebui sa simtim in primul rand o senzatie de detensionare in zona capului, a gatului si a coloanei vertebrale chir in timpul executarii posturii. Dupa ce ne ridicam probabil ne vom simti usori in tot corpul.
     Contraindicatii: cei care sufera de lumbago, dureri puternice de gat si hipertensiune arteriala in forma grava ar trebui sa nu practice aceasta postura. Pentru a sti daca practica ei are contraindicatii din punct de vedere al sanatatii este necesar sa intrebam medicul curant.

Un articol de Stefan Pusca

Daca doriti sa cititi si alte capitole, click aici.

[jetpack_subscription_form title=” ” subscribe_text=”***Pentru a primi pe e-mail inregistrari cu meditatii ghidate si anunturi despre cursurile pe care le sustin va puteti abona la newsletter mai jos:” subscribe_button=”Subscribe” show_subscribers_total=”1″]

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.