Terapia prin meditatie-Capitolul 34-Cel mai bun exercitiu de respiratie pentru echilibrarea celor doua emisfere cerebrale

Stefan Pusca: Ce terapii practic si cu ce rezultate? Click aici. * Contact: Programari terapie. Click aici.

***
 Terapia prin meditatie
Sanatate si echilibru emotional
prin exercitii simple de relaxare, respiratie si constienta de sine
***
-Fragmente din noua mea carte in curs de publicare-
 
Capitolul 34

      Povestea lui Nicholas: Nicholas este inginer si lucreaza la o companie care proiecteaza utilaje petroliere din San Antonio, Texas. El este socotit unul din cei mai buni specialisti in design industrial din domeniul sau din SUA. Acum cativa ani mi-a povestit ca se simte foarte stresat si obosit din cauza faptului ca se pretinde foarte mult de la el la serviciu. Dupa o examinare la medicul neurolog i s-a spus ca are un dezechilibru intre emisferele cerebrale. Emisfera sa stanga era “prajita” (dupa exprimarea sa!) si cea dreapta nu era suficent de activa. Practic el se plangea ca nu mai are destula creativitate si nici nu mai poate fi atent sa isi duca calculele ingineresti la bun sfarsit. L-am invatat sa realizeze exercitiul care este descris mai departe si dupa 8 luni de practica el se simtea foarte bine iar creativtatea si atentia sa erau din nou la nivelul normal. Dupa un an de respiratie semi-alternata Nicholas a fost felicitat de catre neurologul care il consulta pentru modul cum incepuse sa functioneze creierul sau. I-a spus ca nu conteaza ce anume facuse in anul de zile care trecuse ci pur si simplu sa continue sa sa faca acelasi lucru si pe viitor!

***

     Primul exercitiu de respiratie si meditatie terapeutica pe care il vom discuta este respiratia semi-alternata, care reprezinta adaptarea unui exercitiu consacrat, numit “nadi shodhana” pentru scopurile meditatiei terapeutice. Acesta poate fi un exercitiu de respiratie sau meditatie, in functie de tehnica de concentrare pe care o adoptam pe parcursul sau. Atunci cand exercitiul devine unul de meditatie, el va actiona la un nivel mult mai subtil in organism si in psihic. Vom reveni asupra acestor aspecte ceva mai tarziu.

     Studiile stiintifice au aratat beneficiile acestuia in ce priveste optimizarea activitatii creierului, purificarea sistemului nervos, normalizarea tensiunii arteriale, normalizarea pulsului, cresterea capacitatii respiratorii, cresterea tonusului vagal (activarea mai buna a sistemului nervos parasimpatic), scaderea nivelului de stres, imbunatatirea performantelor intelectuale, o stare generala mai buna de sanatate, o stare de bine mai accentuata, etc.

    Iata care este tehnica de lucru: la inceput, asezati in pozitia de meditatie ne observam respiratia. Pe parcursul exercitiului vom astupa pe pand nara dreapta cu degetul mare de la mana dreapta si apoi nara stanga cu degetul inelar de la mana dreapta, fara sa presam prea tare septul atunci cand realizam tehnica. Degetele aratator si mijlociu de la mana dreapta sunt stranse langa palma pentru a nu jena in timpul exercitiului. Mana stanga sta asezata pe genunchiul stang, cu palma orientata cu fata in sus si degetele relaxate.

     In faza initiala a exercitiului astupam pe rand narile in ideea sa vedem pe care din ele respiram mai bine.

     Pentru clarificare puteti cauta pe situl meu personal www.stefan-pusca.ro un filmulet despre exercitiile de meditatie terapeutica in care explic cum se tin degetele pe parcursul exercitiului.

     Pe parcursul exercitiului va trebui sa inspiram pe nara mai libera si sa expiram pe nara mai congestionata. Dupa ce am aflat care este nara mai libera si care este cea mai congestionata, putem incepe exercitiul.

     Acesta incepe cu o expiratie pe ambele nari, cat mai profunda, pentru a goli plamanii cat mai bine de aerul respirat. Pentru exemplificare vom presupune ca nara mai libera este nara dreapta. Vom inspira in acest caz pe nara dreapta astupand nara stanga cu degetul inelar de la mana dreapta si apoi, dupa ce s-a terminat expiratia, vom expira pe nara stanga astupand nara dreapta cu degetul mare de la mana dreapta. Acesta constituie un ciclu respirator.

     Vom relua apoi, in mod identic, inspirand tot pe nara dreapta si expirand tot pe nara stanga..etc.

     Respiratia pe pracursul exercitiului se face relaxat, din abdomen, ceva mai rar decat respiram de obicei, fara graba. Cand inspiram trebuie sa simtim cum se extinde abdomenul si cand expiram trebuie sa simtim cum se retrage. Pe expiratie ne putem concentra sa simtim cum aerul iese pe nara pe care expiram.

     Este bine ca atunci cand expiram sa scoatem tot aerul din plamani, aceasta insemnand sa nu ne grabim sa facem urmatoarea respiratie pana cand expiratia curenta nu s-a terminat. Expiratia mai lunga curata plamanii si ajuta la alimentarea mai buna a creierului cu oxigen. Exercitiul este un remediu foarte bun contra oboselii si are un efect mult mai bun si mai sanatos pentru organism decat cafeaua. El este recomandat, atunci cand este efectuat cu blandete, intr-un ritm lejer, fara a forta, celor care sufera de stari anxioase sau atacuri de panica de pe urma carora apare tahicardia (fiindca ajuta la restabilirea ritmului cardiac normal).

     Pe prima respiratie numaram in gand “1”, apoi pe urmatoarea expiratie “2”, pe urmatoarea inspiratie “3”, apoi “4”…etc. Vom realiza pe parcursul exercitiului, pentru inceput, 10 cicluri respiratorii, ceea ce inseamna ca numaram pana la 20.

     Cu timpul, pe masura ce vom observa ca respiram mai usor pe ambele nari vom putea mari numarul de cicluri realizate pana la 30-40 (numarand pana la 60-80). Aceasta crestere se poate face treptat, de exemplu, in 3-4 luni.

     Respiratia poate fi zgomotoasa la inceput, dar cu timpul, zgomotele din respiratie vor disparea, odata ce narile se vor elibera prin practica exercitiului. Daca ne straduim sa nu respiram fortat (ceea ce este de dorit!) zgomotul respiratiei va fi foarte redus.

     Realizam acest exercitiu, in primul rand pentru efectul sau de deblocare a respiratiei si pentru efectul de purificare pe care il are asupra sistemului nervos si de aceea este bine ca acesta sa fie facut inainte de meditatia terapeutica.

Un articol de Stefan Pusca

Daca doriti sa cititi si alte capitole, click aici.

[jetpack_subscription_form title=” ” subscribe_text=”***Pentru a primi pe e-mail inregistrari cu meditatii ghidate si anunturi despre cursurile pe care le sustin va puteti abona la newsletter mai jos:” subscribe_button=”Subscribe” show_subscribers_total=”1″]

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.