Terapia prin meditatie-Capitolul 37-Meditatia mintii pe deplin constiente

Stefan Pusca: Ce terapii practic si cu ce rezultate? Click aici. * Contact: Programari terapie. Click aici.

***
 Terapia prin meditatie
Sanatate si echilibru emotional
prin exercitii simple de relaxare, respiratie si constienta de sine
***
-Fragmente din noua mea carte in curs de publicare-
 
Capitolul 37

     Acest exercitiu este unul dintre cele mai usoare si profunde exercitii de meditatie in acelasi timp. Se spune ca el ar fi fost practicat si promovat intens chiar de catre Buddha insusi. In zilele noastre acest exercitiu a fost preluat intr-unul dintre cele mai moderne si bine studiate stiintific sisteme de meditatie, cunoscut sub denumirea de “mindfulness”.

     Cercetari stiintifice bazate facute pe un numar mare de persoane au aratat ca practica acestui tip de meditatie este foarte puternic corelata cu o stare de bine si de sanatate perceputa de catre subiecti.

     Popularitatea extrem de mare la nivel mondial a acestui sistem se datoreaza in primul rand benficiilor sale si apoi profesorului emerit de medicina Jon Kabat-Zinn, fondatorul Clinicii si centrului de reducere a stresului prin Mindfulness de la Universitatea Masachusetts.

    Profesorul Kabat-Zinn a studiat in tinerete tehnicile budiste de meditatie si a practicat yoga timp de mai multi ani, ajungand sa integreze aceste invataturi cu stiinta. Sistemul de meditatie pe care il preda de mai multe zeci de ani a ajutat mii de oameni sa isi rezolve problemele legate anumite traume psihice, dureri cronice si multe alte afectiuni. In zilele noastre programele de meditatie mindfulness sunt practicate in multe centre medicale din toata lumea, spitale, si organizatii care se ocupa cu mentinerea sanatatii.

    Psihologia clinica si psihiatria au dezvoltat un numar de aplicatii terapeutice bazate pe Mindfulness destinate pentru a ajuta persoanele cu probleme in domeniile respective. Studiile au dovedit eficienta acestor tehnici in tratarea depresiei, reducerea stresului si a strarilor anxioase si terapia persoanelor dependente de droguri. Studiile stiintifice recente au indicat ca acest tip de meditatie atenueaza semnificativ durerea prin mecanisme multiple.

    Studiile efectuate pe oameni sanatosi au aratat si o reducere a nivelului de ingrijorare si nivelului gandurilor obsesive. In plus Mindfulness a capatat popularitate in toata lumea ca metoda de management al emotiilor si programe de acest tip au fost implementate cu foarte mult succes si in scoli, centre de veterani de razboi, inchisori…etc.

***

    Exercitiile de mindfulness presupun sa invatam deconditionarea de reactiile psihice bazate pe tema sau furie si la fel ca orice exercitiu de meditatie, determina linistirea mintii si crearea obisnuintei de a trai in momentul prezent. Putem spune ca practica acestui tip de exercitiu se rezuma la a invata sa ne reintoarcem iar si iar in momentul prezent atunci cand mintea noastra este distrasa de ganduri. Practica este simpla dar nu este in general usoara, fiindca mintea umana are mereu tendinta de a rataci printre ganduri.

     In mod concret, tehnica presupune fixarea atentiei pe respiratie si folosirea acesteia ca o ancora in momentul prezent.       Trebuie sa stam asezati pe un scaun cu coloana dreapta, cu palmele asezate pe genunchi. Barbia trebuie sa fie usor adusa catre piept si privirea trebuie sa fie relaxata si sa privesca la circa 1-2 m in fata noastra. Ne fixam apoi atentia pe respiratie. Simtim cum aerul intra pe nari si cum patrunde in interiorul plamanilor. Simtim apoi miscarea abdomenului care se extinde pe masura ce respiram. Pe expiratie simtim cum aerul cald iese prin nari si cum toracele si abdomenul se retrag pe masura ce procesul evacuarii aerului din plamani se finalizeaza in mod natural.

    Continuam apoi sa ne urmarim respiratia in acest fel, pana cand observam ca mintea noastra rataceste si nu mai suntem atenti. Atunci, cu calm-fara a ne enerva in niciun fel si fara a socoti un esec faptul ca mintea noastra a deviat de la concentrare, revenim pur si simplu cu atentia pe respiratie. O sesiune de meditatie Mindfulness poate dura in mod natural 10-20 de minute, functie de cat simtim ca ne putem concentra in mod natural, fara a forta.

     Daca tehnica este corect executata, pe lang beneficiile pe care le-am descris la inceputul capitolului, vom simti cum incet-incet vom capata o viziune calma si justa asupra lumii. Ne va fi mult mai usor sa acceptam lucrurile asa cum sunt si vom vedea ca asta schimba modul in care interactionam cu universul. Viata noastra va deveni una armonioasa.

Un articol de Stefan Pusca

Daca doriti sa cititi si alte capitole, click aici.

[jetpack_subscription_form title=” ” subscribe_text=”***Pentru a primi pe e-mail inregistrari cu meditatii ghidate si anunturi despre cursurile pe care le sustin va puteti abona la newsletter mai jos:” subscribe_button=”Subscribe” show_subscribers_total=”1″]

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.