Ajungem sa beneficiem cu adevarat de avantajele meditatiei? Sau ne oprim undeva pe parcurs?

Multi dintre noi suntem fascinati de practica meditatiei, ea ne aduce cunoastere de sine si ne poate ajuta sa fim sanatosi, pozitivi si echilibrati.
Intr-o buna zi ne si hotaram sa practicam. Citim intr-o carte, invatam cateva tehnici la un curs sau vedem intr-un filmulet de pe internet cum se face. Apoi incepem. Si aici sunt posibile mai multe variante:
1-Simtim, poate, o stare de liniste, de calm. Practicam o vreme…dupa care nu mai continuam. De regula din comoditate.
2-Nu simtim nimic la prima incercare. Pur si simplu abandonam inainte de a incepe
3-La prima incercare incep sa ne treaca tot felul de ganduri prin minte si trecem printr-un fel de reverie mentala. Ramanem cu impresia ca aceasta este meditatia. Experienta nu este in nici un fel deosebita, nu ne aduce nimic nou, asa ca, dupa cateva incercari, nu mergem mai departe…etc.
Putini din cei care incep sa practice meditatia aleg sa isi continue practica. Ce pierd oare aceste persoane? Conform studiilor stiintifice, iata cam ce reprezinta tehnicile de meditatie pentru practicantii fideli din punct de vedere al imbunatatirii starii de sanatate:
-una din cele mai bune terapii pentru atacurile de panica, tulburarea anxioasa generalizata, ulcer, colita, dureri cronice, psoriazis…etc
-o terapie care poate ajuta in cazuri de hipertensiune moderata (care poate aparea, de exemplu, in jurul varstei de 40-55 de ani), prevenire a bolilor de inima, a arterosclerozei, artiritei (inclusiv fibromialgiei), insomniei, migrenelor, accidentului vascular, alergiilor sau poate reduce simptomele in dezordini neurologice (studiile includ aici boala Parkinson sau cazuri de oboseala cronica), contribuie  la echilibrarea greutatii corporale si lista ar putea continua…
Grupul de meditatie online Stefan PuscaFiindca tot vorbim de abilitati care pot fi castigate in meditatie (pe langa o putere de concentrare iesita din comun, rezistenta excelenta la stres, capacitatea de a fi creativ, de a gasi solutii eficiente si elegante la toate problemele de viata…s.a.m.d.), un punct de vedere interesant este cel al textelor vechi, care apartin traditiilor meditative cu vechime de cateva mii de ani, care vorbesc despre beneficii care pot parea neobisnuite pentru omul contemporan. Ele vorbesc despre asa-numitele Siddhis (puteri “paranormale”, magice) care se obtin in urma practicarii perseverente si corecte a meditatiei.
Fiindca sunt destul de abstracte si de greu de explicat pentru incepatorii in meditatie voi enumera doar cateva dintre ele, asa cum sunt mentionate in scrierile respective: cunoasterea trecutului, prezentului si a viitorului, adaptare la caldura, frig si alte conditii duale in planul fizic, cunoasterea mintii celorlalti, a ramane netulburat de foame, sete si alte pofte ale corpului, clarauditie, clarviziune, indeplinirea tuturor dorintelor, etc.
Grupul de meditatie online Stefan PuscaDeci iata o lista cu multe avantaje in planul sanatatii, dezvoltarii personale si spirituale pe care le putem pierde, doar prin faptul ca nu mergem mai departe cu practica.
Se pune problema ce anume este totusi de facut ca sa reusim in meditatie? Oare ce anume fac cei care reusesc cu adevarat in meditatie, cei care reusesc cu intr-adevar sa mediteze profund?
Pentru aceasta ar fi util sa facem o comparatie intre practica meditatiei si arta de a canta la un instrument (in cazul meditatiei instrumentul suntem chiar noi!). Atunci cand ne cumparam un instrument muzical si invatam sa cantam avem, de regula, doua variante:
1-invatam singuri. Caz in care in prima zi vom fi foarte entuziasmati de “rezultatele” pe care le obtinem si vom face foarte mult zgomot cu instrumentul nostru, insa cu timpul vom incepe sa o rarim cu “muzica” si apoi vom renunta
2-alegem sa facem o scoala de muzica. Aceasta este calea pe care au ales-o la un moment dat toti marii muzicieni ai lumii. Ea presupune mai multe lucruri importante pentru reusita noastra:
-practica zilnica si organizata,
-existenta unui profesor de muzica (un om care are in primul rand multa experienta, canta bine si corect, ofera exemplu personal in interpretare  si eventual a format mai multe generatii de muzicieni inaintea noastra)
-lucrul impreuna cu o orchestra.
Este un mod de a invata care ne obliga sa fim perseverenti si organizati si care, la inceput, ne scoate din zona noastre de confort, dar este singurul care, mai tarziu va putea produce performanta.
Grupul de meditatie online Stefan PuscaIntr-un mod asemanator stau lucrurile si in meditatie. Cei care reusesc sunt cei care:
-practica zilnic, in mod ordonat
-isi gasesc un indrumator (o persoana cu experienta, care practica in mod ordonat, ofera exemplu personal si a format si alte persoane in arta meditatiei)
-fac parte dintr-o comunitate care practica meditatia (in toate marile scoli de meditatie care au existat pe parcursul istoriei a existat obiceiul ca discipolii sa mediteze impreuna cu maestrii intr-un grup foarte bine organizat)
In cazul meditatiei exista insa, in plus, un aspect foarte important care contribuie la reusita noastra: si anume sa invatam sa practicam in mod bland dar consecvent, fara sa fortam.  Acest principiu este prezent si in muzica, insa in meditatie este foarte important si poate ca este punctul in care multi gresesc.
In legatura cu aceasta, exista o anecdota foarta draguta: un tanar din Europa se duce sa studieze meditatia la un maestru Zen si din Japonia. Acesta il intreaba pe maestru: “Venerabile, cat timp ar putea sa imi ia sa invat meditatia?”. Maestrul se uita la el si ii spune: “In cazul tau, care vii din lumea occidentala, cred ca ar fi suficienti cinci ani!”. Tanarul, ingrijorat de durata mare pe care ar fi presupus-o invatarea artei Zen pentru el, ii spune maestrului: “In acest caz imi voi dubla eforturile!”. Maestrul zambeste si se uita la el din nou, spunandu-i: “Atunci iti vor trebui zece ani!”.
Grupul de meditatie online Stefan PuscaMai mult, cei care reusesc sa mediteze profund  invata de la maestrul de meditatie sa respecte un cod moral de practica, care este transmis de multe generatii, de la maestru la discipol. Acesta are ca puncte principale: compasiunea fata de toate fiintele vii si fata de propria persoana, moralitate in gandire si comportament, lipsa comportamentului lacom, puritatea interioara si exterioara, renuntarea la nemultumire, disciplina si dorinta ferma dar calma de a reusi, studiul si dezvoltarea personala si actiunea detasata.
Iata de ce este atat de important sa respectam aceste reguli: psihismul nostru functioneaza pe baza unui mecanism de aparare mostenit de la stramosii nostrii care este bazat pe doua emotii principale: tema si furia. Exact aceste doua emotii sunt cele care ne pot impiedica sa meditam. Meditatia presupune linistirea mintii si a emotiilor, pe cand teama si mania ne tin in permanenta conectati si agitati. Respectarea codului moral ne formeaza obiceiuri noi de viata, mult mai benefice pentru noi si cei din jur, care ne ajuta sa ne diminuam cantitatea de teama si de manie din sistemul interior. Atunci cand ceva nu merge bine in meditatie (chiar pentru un practicant avansat) cauza trebuie cautata in nerespectarea codului moral…
Grupul de meditatie online Stefan PuscaIn concluzie, practica meditatiei este simpla, dar cateodata se poate dovedi ca nu este usoara, meditatia este in acelas timp o stiinta dar si o arta care se poate invata cu atitudinea potrivita dar si in conditiile potrivite.
Daca am dori sa gasim esenta raspunsului la intrebarea “Ce anume ar putea face cineva, din punct de vedere practic, pentru a beneficia de toate avantajele pe care i le-ar putea aduce meditatia?” atunci aceasta ar putea fi: sa isi gaseasca un indrumator potrivit si sa faca parte dintr-un grup de meditatie care practica in mod consecvent. Daca ne gandim cu atentie vom observa ca un indrumator bun si un grup bun de practica ne pot propulsa foarte bine in aceasta activitate a meditatiei.
Cateva cuvinte in plus merita grupul de meditatie: orice lucru se invata mult mai usor intr-un grup. Ceea ce poate parea greu pentru cineva care invata singur, poate deveni foarte simplu intr-un colectiv unde practica se face regulat, unde se intra intr-o disciplina a practicii. Mai mult, in meditatia de grup se observa intotdeauna un efect de amplificare a rezultatelor.
Faptul ca lucram cu oameni care au aceleasi dificultati ca si noi in invatarea meditatiei ne poate ajuta si incuraja. Daca ei sunt mai avansati decat noi, atunci ei au o atitudine mai buna si aceasta poate constitui o sursa de inspiratie pentru noi. Daca ei sunt mai putin avansati decat noi, atunci le putem observa greselile si putem observa daca nu cumva pe o parte din ele le mai facem inca si noi (ceea ce ne-ar putea tine in urma!) si intelegem astfel ce anume trebuie sa evitam.

Experienta grupului nostru de meditatie a aratat ca, in timp, se produce un lucru foarte frumos: se leaga multe prietenii, oamenii incep sa se ajute unii pe alti si la a gasi solutii la probleme de viata…etc. Este un efect minunat al sinergiei care se creeaza prin obiceiul de a medita in grup.

Practica pe care am realizat-o noi in ultimii opt ani, de cand meditam impreuna, a fost una inedita, fiindca noi am realizat o mare parte din ea online, prin intermediul unui soft de video-conferinta, lucru care are foarte multe avantaje:
-se poate face de acasa si este foarte comod si placut ca in doua seri pe saptamana sa realizam impreuna aceasta activitate
-se poate realiza indiferent de conditiile meteo, nu necesita timp si efort pentru transport
-se poate participa din orice parte a tarii sau a lumii. Pana acum am avut participanti din toate localitatile mari din Romania si din strainatate: Italia, Anglia, Germania, Elvetia, Spania, SUA, Canada, Islanda, Mexic, Suedia, etc.
-programul de video-conferinta este foarte usor de folosit si creeaza senzatia ca suntem chiar fizic impreuna
Ar mai fi un ultim lucru de spus: in acesti ani am realizat cat de mult ne-am transformat cu totii si cat de multa frumusete am gasit in interiorul nostru…

Pentru a afla mai multe amanunte despre grupul nostru de meditatie cititi aici.

Atentie: activitatea grupului nostru de meditatie se reia pe 1 Februarie 2017!

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.