Terapia prin meditatie-capitolul 3-Cum solutionam problema stresului la 50 de ani?

Stefan Pusca: Ce terapii practic si cu ce rezultate? Click aici. * Contact: Programari terapie. Click aici.

***

Terapia prin meditatie

Sanatate si echilibru emotional
prin exercitii simple de relaxare, respiratie si constienta de sine
***
-Fragmente din noua mea carte in curs de publicare-
Capitolul 3
     Cativa prieteni mi-au spus ca tabloul vietii la varsta adulta pe care l-am zugravit in primele doua capitole arata sumbru si mi-am dat seama ca asa este, insa, din pacate, aceasta este realitatea pentru o mare parte dintre noi. Daca ne gandim bine, vom realiza ca viata noastra la varsta adulta seamana extraordinar de bine cu tabloul stresului cronic. Traind in acest fel si avand de suferit din cauza consecintelor stresului am ajuns sa ne dorim sa gasim solutii la problemele pe care le avem si sa ne dorim o schimbare.
     Iata ce incercam de multe ori sa facem ca sa ne reducem stresul si sa avem o calitate mai buna a vietii:
  • -mai multa miscare si sa evitam mersul cu masina
  • -sa manancam mai putin si mai sanatos
  • -sa ne reglam programul de somn
  • -sa urmam cursuri de dezvoltare personala, gandire pozitiva, yoga, meditatie, etc.
  • -sa apelam (atunci cand este cazul) la medici, psihologi, nutritionisti, consilieri pentru dezvoltare personala, specialisti in terapii complementare, antrenori de fitness, etc.
 
    De fapt, noi cautam sa ne schimbam in profunzime gandirea, emotiile, modul cum reactionam la evenimentele de viata sau chiar viziunea asupra vietii.
    Gandirea nu se schimba usor, nici emotiile sau modul cum reactionam la evenimentele de viata si nici obiceiurile. Ceea ar trebui sa schimbam, in asa fel incat sa ne ajute sa le schimbam in bine pe toate celelalte ar fi viziunea asupra vietii insesi! Insa si aceasta este greu de schimbat…de multe ori fiindca nu ne este foarte clar ce anume ne dorim de la existenta noastra- poate fiindca nu suntem suficient de puternic si de profund motivati!.
   Ne intrebam insa daca nu cumva exista vreo tehnica care sa ne poata ajuta sa facem toate aceste schimbari si sa ajungem din nou sa ne simtim bine si echilibrati?  Cea mai eficienta categorie de tehnici care sa ne ajute in acest fel este cunoscuta sub numele de meditatie. Intr-un limbaj obisnuit, meditatia presupune realizarea unor tehnici de relaxare, respiratie si constienta de sine (si nu numai!!!).
   Initial ea a fost o tehnica pentru elevare spirituala, insa oamenii au descoperit apoi ca are “efecte secundare” benefice. Scade foarte mult nivelul de stres si ne ajuta sa fim sanatosi si echilibrati emotional. Ne face sa ne schimbam in bine gandurile si sa reactionam mai bine la evenimentele de viata si ne poate face mintea sa functioneze mai bine si mai performant. Pana la urma ne poate ajuta si sa ne schimbam in bine si obiceiurile, daca aceasta este un lucru benefic pentru noi.
   Meditatia corect practicata aduce in mod natural o schimbare a perspectivei in viata, ne da viziune. Ea poate fi considerata in acelasi timp stiinta, dar si arta si ne ajuta sa ne regasim, sa fim mai buni si mai echilibrati.
   In capitolele urmatoare voi aduce argumente care arata ca meditatia poate fi o adevarata terapie (s-a dovedit ca stimuleaza mecanismele naturale de autovindecare ale organismului), care poate fi de ajutor celor care doresc sa isi recapete echilibrul trupului, emotiilor sau mintii. Deasemenea este excelenta si pentru toti cei care doresc sa atinga performante in activitati de invatare, la slujba, in sport, antreprenoriat si afaceri…etc.
   In aceasta carte ma voi concentra in special asupra posibilitatilor terapeutice ale meditatiei si nu voi vorbi despre alte aspecte specifice ale sale referitoare la componentele sale spirituale. Este adevarat ca acestea din urma sunt de fapt cele mai importante si cele care ne-ar motiva cel mai bine sa practicam, insa aceste pagini sunt dedicate celor care doresc sa isi imbunatateasca starea de sanatate si starea de echilibru emotional cu ajutorul meditatiei. Voi descrie un sistem de terapie prin meditatie, pe care l-am pus la punct pe baza diverselor practici cunoscute la ora actuala, simplu de practicat si cu rezultate foarte eficiente. Voi detalia in cele ce urmeaza tehnicile necesare pentru a invata bazele sale.
   Am predat acest sistem la cursurile pe care le-am tinut in anii care au trecut si el a ajutat numeroase persoane sa isi regaseasca echilibrul si implinirea in viata. In urmatorul capitol am sa explic de ce mi-au cerut acesti oameni sa ii invat sa practice meditatia.
Un articol de Stefan Pusca
Daca doriti sa cititi si alte capitole, click aici.
[jetpack_subscription_form title=” ” subscribe_text=”***Pentru a primi pe e-mail inregistrari cu meditatii ghidate si anunturi despre cursurile pe care le sustin va puteti abona la newsletter mai jos:” subscribe_button=”Subscribe” show_subscribers_total=”1″]

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.