Terapia prin meditatie-Capitolul 12-Cele patru creiere (II): Creierul emotional si meditatia

Stefan Pusca: Ce terapii practic si cu ce rezultate? Click aici. * Contact: Programari terapie. Click aici.

***
 Terapia prin meditatie
Sanatate si echilibru emotional
prin exercitii simple de relaxare, respiratie si constienta de sine
***
-Fragmente din noua mea carte in curs de publicare-
 
Capitolul 12
    Povestea lui John: John era unul dintre cei mai cunoscuti oameni de afaceri din Houston. Totodata era considerat ca fiind fara scrupule si se stia ca nu il intereseaza nimic altceva in afara succesului celor 12 firme in care era actionar. Era renumit pentru irascibilitatea sa si pentru firea foarte schimbatoare pe care o avea. Intr-o buna zi cand acesta se plimba vorbind la telefonul mobil in zona unui centru comercial a vazut cum o fetita de 4-5 ani care mergea pe bordura raului din zona de promenada a alunecat in apa. Imediat a sarit sa o salveze si a reusit sa o aduca la mal. A reusit sa faca totul atat de repede, incat ceilalti oameni care erau in zona, inclusiv mama fetitei nu au apucat macar sa reactioneze in niciun fel si copilul era deja la mal.
    Foarte surprinzator a fost faptul ca John nu stia nici macar sa inoate! Dupa ce a iesit din apa a realizat ca si-a pierdut telefonul mobil si ceasul extrem de scumpe. Intrebat de lucratorii de la ambulanta care sosisera la fata locului, unde ii este mobilul, a raspuns ca asta nu are nicio importanta atata timp cat copilul este bine, sanatos.
    La scurt timp dupa acest incident in care a uimit pe toata lumea cu comportamentul sau altruist, a angajat la una din firmele sale pe tatal fetitei si apoi a inceput sa sa sponsorizeze un azil de batrani. Ceva mai incolo a inceput sa piarda in afaceri si apoi a inceput sa isi schimbe domeniul de activitate a o parte din firmele sale. Mai departe si-a schimbat si o mare parte din partenerii cu care colabora, apoi a cunoscut o fata cu care s-a si casatorit. Incet-incet firmele sale au inceput sa creasca din nou. Astazi este pe locul patru in topul de business din Houston (era cotat pe pozitia 89 inainte de evenimentul despre care am vorbit) si ultimii 4 ani a primit doua premii pentru buna practica in afaceri si unul pentru activitate caritabila si are o fetita in varsta de doi ani.
***
    “Creierul” mamifer (sau asa numitul “creier emotional”) este doilea in ordinea evolutiei si se ocupa cu partea de emotii si memoria (inclusiv cea de lunga durata). O intrebare importanta la care rapsunde acesta este: “sunt eu oare iubit?”. El controleaza activitatea hormonala, temperatura corpului si tensiunea arteriala operand, la fel ca si “creierul” reptilian, mai mult la nivel subconstient si fara a avea notiunea timpului. Creierul emotional a evoluat cu aproximativ 200-140 milioane de ani in urma in juriasic, perioada de mijloc a erei mezozoice.
    El este de regula activ in situatii care implica emotiile fundamentale pe care le traim. Prin supra-adaugarea emotiilor la comportamentul nostru dictat de creierul reptilian, el ajuta la controlul reactiilor automate ale acestuia din urma. Putem spune ca noi vedem, din punct de vedere emotional, lumea in alb-negru prin creierul reptilian si in culori prin creierul mamifer.
    Creierul mamifer ne ajuta sa cream o baza de date cu amintirea experientelor trecute si sa recunoastem pericolele actuale pe baza lor. De asemenea ne ajuta sa avem anumite sentimente constiente despre evenimentele noastre de viata.
    Creierul emotional este implicat si in motivatie, invatare si memorie si functioneaza prin influentarea sistemului endocrin si sistemului nervos autonom. El este foarte bine conectat cu centrul de placere al creierului. De aceea, din punct de vedere al invatarii meditatiei, este foarte bine sa ne practicam exercitiile zilnic, daca se poate la aceeasi ora. Astfel ne implicam si creierul emotional in practica si ne vom putea amplifica motivatia si aprofunda procesul de invatare.
    Creierul mamifer este cel care poate sa ajute functionarea nervului vag si astfel sa rezolve, de exemplu, anumite situatii legate de stari de ingrijorare sau de stari anxioase pe care le putem avea la un moment dat. Avand in vedere importanta nervului vag in activarea mecanismelor noastre de autovindecare, putem remarca importanta creierului emotional in obtinerea starilor de calm in organism si re-echilibrarea organismului dupa imbolnaviri.
    Creierul emotional este dominant in comportamentul nostru atunci cand relationam cu un alt om sau atunci cand stam in pozitie quadripedica (“in patru labe”) la fel ca mamiferele. O remarca interesanta: pozitiile asemanatoare celei quadripede (de exemplu: mersul pe bicicleta, in care ne sprijinim mainile de ghidon) stimuleaza functionarea creierului mamifer. Probabil ca din acest motiv foarte multor persoane le place sa practice ciclismul, din punct de vedere al relaxarii si a scaderii nivelului de stres.
    Poate cel mai important aspect legat de creierul mamifer este insa faptul ca el ne permite sa simitim emotii si de aceea el poate sa se transforme intr-un arhitect al calmului in organismul si mintea noastra. (1) Vom vedea mai departe cum se descurca creierul mamifer cu evenimentele de viata si emotiile.
***
    Referinte: (1) Gayatri Devi, “A Calm Brain: Unlocking Your Natural Relaxation System”. Tradusa si in limba romana sub titlul: “Calm: cum sa iti gasesti linistea intr-o lume stresanta si agitata” (aparuta la Editura Litera)
Un articol de Stefan Pusca
Daca doriti sa cititi si alte capitole, click aici.
[jetpack_subscription_form title=” ” subscribe_text=”***Pentru a primi pe e-mail inregistrari cu meditatii ghidate si anunturi despre cursurile pe care le sustin va puteti abona la newsletter mai jos:” subscribe_button=”Subscribe” show_subscribers_total=”1″]

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.