Terapia prin meditatie-Capitolul 17: 15 secrete ale meditatiei-pentru incepatori

 Stefan Pusca: Ce terapii practic si cu ce rezultate? Click aici. * Contact: Programari terapie. Click aici.

***
 Terapia prin meditatie
Sanatate si echilibru emotional
prin exercitii simple de relaxare, respiratie si constienta de sine
***
-Fragmente din noua mea carte in curs de publicare-
 
Capitolul 17

Povestea lui Liam: Liam era managerul unei firme mari din Irlanda, in anii dinainte de 2010. Fiind foarte obosit si stresat s-a gandit sa faca o excursie in Japonia pentru a se mai destinde. Acolo a cunoscut un maestru zen, pe care l-a intrebat in cati ani ar putea invata el arta linistirii mintii. Maestrul l-a privit din cap pana in picioare si i-a spus: “Cred ca tu ai putea, la fel ca alti discipoli din occident, sa inveti sa practici zen cam in 5 ani!”. Liam, un om foarte riguros, care nu se temea de munca, i-a raspuns maestrului: “Atunci o sa imi dublez eforturile!”. “In acest caz iti va lua 10 ani!” i-a raspuns maestrul zambind usor.
***

1-Exercitiile de meditatie se realizeaza cu blandete, fara a forta. Fizicul si psihicul nostru raspund mult mai bine la o atitudine blanda. Meditatia se invata asa cum trebuie doar cu multa rabdare si perseverenta.
2-Procesul meditatiei seamana cu a invata sa cantam la un instrument. In primele zile vom scoate niste sunete care pot parea caraghioase. Apoi exista sansa sa ne plictisim repede de ceea ce facem. Cei care vor avea rabdare si vor practica meditatia timp indelungat, vor obtine, exact la fel ca interpretii virtuosi ai muzicii simfonice, rezultate deosebite.
3-Este bine sa facem meditatia la cel putin o ora dupa ce am mancat. Daca vom medita cu stomacul plin, vom sfarsi prin a fi confuzi, fiindca energia organismului este directionata in mod natural catre digestie.
4-Alimentatia noastra este bine sa fie moderata si echilibrata. Nu este bine sa consumam in cantitati mari alimente sau bauturi care ne pot agita sau molesi.
5-Este de preferat sa evitam consumul de alcool, bauturi care contin cofeina si fumatul. Acestea ne pot creea stari mentale care nu sunt potrivite pentru meditatie sau pot chiar sa nu permita intrarea in meditatie.
6-Este bine sa practicam meditatia imbracati cu haine lejere, care sa nu ne stranga sau sa ne limiteze circulatia sangelui in anumite zone ale corpului.
7-Este foarte util sa realizam o relaxare preliminara a corpului, emotiilor si mintii noastre. Este dificil sa intram brusc in meditatie, pornind de la o stare agitata.
8-Meditatia seamana cu relaxarea, in sensul ca meditatia poate fi considerata un proces de relaxare mult mai profunda-pe mai multe nivele ale fiintei noastre. In meditatie se relaxeaza, detensioneza si echilibreaza, pe langa organismul nostru si psihicul si mintea rationala iar subconstientul se elibereaza de sedimentele negative. De aceea este bine sa ne asiguram ca nu vom si deranjati in timpul meditatiei. Atunci cand cineva ne intrerupe din meditatie senzatia poate fi destul de neplacuta, seamana cu a fi trezit din somn.
9-Este bine sa inchidem telefonul mobil, calculatorul etc in perioada in care meditam. Cu timpul, pe masura ce vom capata experienta, zgomotele din jur nu vor mai reusi sa ne deranjeze sau intrerupa meditatia. Este bine, totusi, sa indepartam orice sursa de distragere atunci cand meditam.
10-Relaxarea si meditatia se intrepatrund, in sensul ca, procesul incepe cu relaxarea si continua in mod natural cu meditatia. Pregatirea meditatiei trebuie sa fie un proces de relaxare gradata care sa ne ajute sa ne inlaturam grijile din minte.
11-Inainte de meditatie nu este bine sa facem activitati care ne tureaza mintea la maxim. Putem sa alegem ca inainte de meditatie sa facem, pentru cateva minute, o activitate mai relaxanta, cum ar fi practica catorva pozitii de yoga, exercitii de Tai Chi, etc.
12-Putem, de asemenea sa cream o atmosfera potrivita in camera in care meditam: sa ascultam o muzica linistitoare (inainte de meditatie!), sa aprindem lumanari parfumate, sa reducem putin lumina din camera (lumina prea puternica ne poate impiedica sa ne relaxam!). Cu toate acestea, muzica este de evitat in timpul meditatiei, fiindca ne poate distrage mintea.
13-Un efect foarte bun in pregatirea meditatiei il are exercitiul de a trimite ganduri bune tuturor fiintelor din lumea aceasta. Daca exercitiul ni se pare prea abstract, putem incerca la inceput sa trimitem ganduri bune catorva persoane apropiate, apoi cu cateva persoane care nu ne sunt pe plac. Iata cum se poate face o varianta simpla a sa: ne aducem in minte imaginea persoanelor respective si in gand sau in soapta putem spune ceva de genul: “va doresc sa fiti sanatosi, sa aveti un suflet bun, o minte senina”…etc
14-Daca ne obsedeaza lucrurile negative pe care ni le face cineva in perioada respectiva, este bine sa incercam sa ne impacam cu respectivul, sau macar sa ne impacam cu situatia, sa facem exercitiul acceptarii. Obsesiile ne pot impiedica sa meditam, fiindca este destul de greu sa ne desprindem mintea de ele.
15-Un exercitiu care poate fi folosit cu succes in pregatirea meditatiei este minirelaxarea. Daca este executat corect, el este o meditatie in sine. Cu fiecare noua repetare a sa, acest exercitiu de duce mintea in stari de liniste din ce in ce mai profunda. Voi reveni cu detalii despre acest exercitiu in paginile urmatoare.
     Toate aceste lucruri au darul de a ne linisti mintea, astfel incat sa nu avem preocupari care sa ne impiedice sa intram in meditatie.
     Vom intra astfel in meditatie mult mai usor, fara a avea dificultati. Voi reveni mai tarziu cu anumite aspecte de profunzime legate de aceste lucruri.
Un articol de Stefan Pusca
Daca doriti sa cititi si alte capitole, click aici.
[jetpack_subscription_form title=” ” subscribe_text=”***Pentru a primi pe e-mail inregistrari cu meditatii ghidate si anunturi despre cursurile pe care le sustin va puteti abona la newsletter mai jos:” subscribe_button=”Subscribe” show_subscribers_total=”1″]

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.