Terapia prin meditatie-Capitolul 18-Subtilitati ale pozitiilor de meditatie

Stefan Pusca: Ce terapii practic si cu ce rezultate? Click aici. * Contact: Programari terapie. Click aici.

***
 Terapia prin meditatie
Sanatate si echilibru emotional
prin exercitii simple de relaxare, respiratie si constienta de sine
***
-Fragmente din noua mea carte in curs de publicare-
 
Capitolul 18
     Povestea Corinei: Corina a lucrat pentru mai multi ani la o agentie de turism. Astfel a avut ocazia sa faca mai multe calatorii in Nepal unde a fost foarte impresionata de posturile maiestuoase ale statuilor lui Buddha. Acolo a avut ocazia sa intrebe un batran maestru de meditatie despre subtilitatile acestor posturi. Iata ce i-a spus acesta:Atunci cand ne asezam in pozitia (postura) corecta pentru meditatie, trebuie sa ne punem in repaus atat corpul, cat si emotiile si mintea. Pentru aceasta trebuie sa adoptam o pozitie (postura) care sa ne faca sa nu fim nici inerti nici agitati. Pozitiile pe care le adoptam in diferite momente de viata determina intr-o buna masura si atitudinile pe care le avem. Invers, atitudinea pe care o avem la un moment dat, determina postura pe care o adoptam in mod involuntar. Pozitia de meditatie trebuie sa fie relaxata si confortabila. Ea trebuie deasemenea sa ne deschida fiinta catre anumite atitudini si sa o inchida fata de altele. Asezarea intr-o postura buna de meditatie ne ajuta sa ne mentinem o stare calma a mintii, incurajeaza o atitudine pozitiva si permite ca meditatia noastra sa aiba suplete si eleganta.”

***

     In cazul nostru, fiind vorba despre meditatia terapeutica, care este destinata pentru persoane care sunt poate trecute de prima tinerete sau nu au corpul suficient de flexibil, nu vom aduce in discutie pozitiile clasice de meditatie, care tin de sistemul yoga sau de alte sisteme inrudite. Ne vom limita la a descrie in continuare pozitia de meditatie “stand pe scaun”.

     Pozitia “stand pe scaun” este cea mai simpla pozitie de meditatie pentru persoanele neantrenate. Ea presupune sa stam asezati pe scaun, cu talpile picioarelor relaxate, asezate pe sol. Pentru cateva secunde vom constientiza senzatia pe care o avem in talpi, dupa ce le-am asezat pe sol.

     Coloana vertebrala trebuie sa fie dreapta, nu in mod rigid, ci avand usoara curbura naturala pe care trebuie sa o aiba.

     Capul trebuie sa fie drept, cu barbia usor retrasa, ca si cum am incerca sa tinem o mandarina intre barbie si piept, fara ca aceasta sa cada.

     Ochii trebuie sa fie inchisi, cu pleoapele relaxate. Constientizam senzatiile din pleoape pentru scurt timp dupa ce am inchis ochii.

     Palmele trebuie sa fie si ele relaxate asezate pe genunchi si orientate cu fata in sus.

     Odata ce am luat postura de meditatie, zambim si observam efectul pe care acest lucru il are asupra noastra.

     Postura de meditatie trebuie sa permita sa ne simtim relaxati si intr-o stare de confort, dar in acelas timp sa putem avea o stare alerta si constienta.

     In acest stadiu, este foarte util ca instructorul de meditatie sa ne verifice postura si atitudinea pe care o avem. O pozitie si atitudine corecta conteaza enorm in succesul meditatiei noastre.

     Nu este recomandat sa meditam in pozitia intins pe pat. Aceasta ne poate predispune la somnolenta, ceea ce nu este bine pentru succesul meditatiei.

     Iata alte cateva subtilitati ale pozitiei de meditatie:

1-Sa ne imaginam ca coloana noastra vertebrala este o coloana din monezi, care trebuie sa stea in echilibru, ca sa nu se rastoarne. Desi coloana vertebrala are o curbura naturala, totusi este folositor sa ne imaginam acest lucru. Vom capata astfel o stare de echilibru si stabilitate. Daca observam ca ne aplecam prea tare intr-o directie, ne putem imagina cum coloana de monezi se prabuseste. Aceasta imagine ne va ajuta sa ne mentinem usor echilibrul in pozitia de meditatie.

2-Sa ne imaginam ca suntetm o papusa suspendata de o sfoara, care este legata de crestetul capului nostru. Vom simti cum ceva ne va ridica tot timpul. Aceasta imagine ajuta la a ne intinde coloana in sus, facandu-ne sa ne simtim usori si drepti. Putem folosi respiratia noastra in aceasta imagine dinamica in felul urmator: ne inchipuim ca pe inspiratie suntem ridicati de catre coarda imaginara si pe expiratie coboram odata cu relaxarea umerilor, gatului, bratelor si muschilor faciali. Putem folosi astfel respiratia noastra naturala ca sa ne aliniem coloana vertebrala si sa ne relaxam.

3-Sa ne imaginam ca suntem un munte. Doua elemente foarte importante ale unei posturi corecte de meditatie sunt calmul si stabilitatea. Dupa ce am dobandit alinierea corecta a posturii este folositor sa ne imaginam ca suntem de neclintit. Sa ne imaginam corpul nostru cum creste pana cand ajunge la dimensiunile unui munte.

4-Sa ne imaginam ca suntem adanc ancorati in Pamant si foarte stabili (a se vedea meditatia de impamantare in paginile acestei carti!).

5-Sa ne gasim centrul. O postura corecta de meditatie este centrata perfect in centrul nostru de greutate. Pentru a putea realiza acest lucru, ne miscam putin, lent, corpul in fata si apoi in spate; in stanga si apoi in dreapta, pana cand ne gasim pozitia optima. Vom ajunge sa ne percepem astfel centrul de greutate, undeva in abdomenul inferior. Acest procedeu este si un mod bun de relaxare si eliberare de tensiunile fizice din corp. Sa ne imaginam apoi ca tot corpul nostru se odihneste in centrul sau de greutate.

6-Sa adoptam o postura simetrica, daca specificul meditatiei noastre permite acest lucru. Sa ne aranjam pozitia astfel incat genunchii nostrii sa fie la acelasi nivel si asemenea si umerii. Mainile trebuie sa fie asezate deasemenea simetric (cu exceptia unor exercitii cum ar fi cel de respiratie semi-alternata, in care se cere o pozitie asimetrica a mainilor).

7-Postura noastra de meditatie este bine sa fie deschisa. Acest lucru ne va aduce in prezent si va reduce sau chiar va impiedica aparitia gandurilor parazite in timpul meditatiei. Intr-o asemenea postura corpul seamana cu o floare deschisa, coloana este dreapta (nu adusa in fata!) palmele sunt orientate cu fata in sus sau inainte, privirea este la nivel aproape orizontal iar pe fata noastra se poate vedea un zambet.

     Posturile inchise predispun la depresie si stres, ne pot face sa ne simtim lipsiti de energie. Posturile deschise induc aparitia gandurilor pozitive si ajuta concentrarea, elemente extrem de utile pentru meditatie.

      Incepand de la un lucru care pare foarte simplu, cum ar fi postura adoptata, meditatia are secrete care nu pot fi invatate decat de la un practicant experimentat. Acesta este un om care are succes in meditatie in sensul ca viata lui s-a schimbat in bine datorita acesteia, este un om bland, modest si plin de compasiune fata de cei din jur. In prezenta unei asemenea persoane este foarte probabil sa simtim o stare de calm, siguranta si detasare.

Un articol de Stefan Pusca

Daca doriti sa cititi si alte capitole, click aici.

[jetpack_subscription_form title=” ” subscribe_text=”***Pentru a primi pe e-mail inregistrari cu meditatii ghidate si anunturi despre cursurile pe care le sustin va puteti abona la newsletter mai jos:” subscribe_button=”Subscribe” show_subscribers_total=”1″]

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.