Terapia prin meditatie-Capitolul 26-Cum sa avem o sanatate de fier cu ajutorul respiratiei?

Stefan Pusca: Ce terapii practic si cu ce rezultate? Click aici. * Contact: Programari terapie. Click aici.

***
 Terapia prin meditatie
Sanatate si echilibru emotional
prin exercitii simple de relaxare, respiratie si constienta de sine
***
-Fragmente din noua mea carte in curs de publicare-
 
Capitolul 26
     Povestea lui Lucian: Lucian este nascut in 1968 si a suferit de astm bronsic in forma grava in copilarie si tinerete. In 1986, cu ocazia unei stari de rau astmatic (o criza de sufocare care a durat mai mult de trei zile, in ciuda eforturilor tuturor medicilor din spital care il ingrijeau) a facut si un puternic atac de panica. Simtea ca nu poate tine lucurile sub control si se temea ca nu va mai putea respira bine niciodata. Spre norocul sau, medicul sef de sectie, care si-a pus problema ce anume ar putea face pentru a il putea ajuta si a avut o idee geniala. L-a chemat in cabinetul sau si l-a invatat cateva exercitii de respiratie pe care l-a si pus sa le practice, de fata cu el. Dupa 10 minute, Lucian a inceput sa respire mai usor, iar dupa o jumatate de ora, repetand exercitiile a putut sa respire normal. Si-a dat seama in acel moment ca lucrurile nu ieseau, de fapt, de sub controlul sau si ca oricand ar fi avut o noua criza de sufocare ar putut sa iasa din ea cu ajutorul  exercitiilor de respiratie. A continuat sa faca exercitiile si dupa jumatate de an crizele nu au mai aparut. Astazi el practica cu placere exercitiile de respiratie si sportul. La varsta de aproape 50 de ani Lucian face sport de 4-5 ori pe saptamana si se bucura de viata, la fel ca oricare alt om sanatos.
***
     Modul in care respiram ne poate dezechilibra functionarea organismului in multiple moduri. Se poate vorbi astfel de dereglari ale somnului, digestiei, inimii, sistemului nervos, creierului etc.
     Prin invatarea unor principii simple pentru o respiratie corecta putem ajunge insa sa avem mai multa energie, o stare mai buna de sanatate, sa ne scadem numarul si nivelul starilor anxioase, sa ne temem mai putin, sa avem relatii mai armonioase cu ceilalti si o viata mai fericita. Din pacate insa, nimeni nu ne-a invatat pana acum cum sa respiram corect.
     Multi dintre noi respiram superficial, aritmic, cu o pozitie deficitara a toracelui si a coloanei vertebrale sau poate hiperventilam in anumite ocazii. Aceste tipare respiratorii sunt foarte stresante pentru organism si pot duce la lipsa de oxigen si de energie.
     Alte consecinte ale respiratiei deficitare sunt ingustarea pasajelor respiratorii, vasoconstrictia si alimentarea deficitara a muschilor cu oxigen. Cele mai prejudiciate organe din corp sunt in acest caz inima si creierul. Inima are nevoie de suficient oxigen ca sa bata de circa 100.000 ori pe zi, iar creierul este cel mai mare consumator de energie din organism (cu un consum de circa 20% din total). Mai mult, studiile stiintifice recente arata ca volumul respirator este in directa legatura atat cu potentialul nostru de viata cat si cu calitatea vietii.
     Cateva semne ale respiratiei incorecte pot fi:
-gatul si umerii se misca in timpul respiratiei;
-respiratia se face in mod superficial, cu implicarea muschilor partii superioare a cavitatii toracice;
-respiratia se face sacadat sau cu suspine;
-respiram cu frecventa prea mare (mai mult de 20 de respiratii pe minut);
-ritmul respirator este prea fluctuant, respiratiile lente alterneaza cu cele rapide, fara niciun motiv aparent (cum ar fi modificarea nivelului de efort fizic);
-respiram pe gura chiar si atunci cand narile sunt libere;
-respiram in mod zgomotos, chiar si atunci cand nu exista un motiv medical pentru aceasta;
-una din nari este infundata majoritatea timpului.
     Respiratia incorecta poate proveni si din factori psiho-emotionali (cum ar fi depresia, anxietatea sau furia) sau din obiceiuri respiratorii sau posturale proaste, cum ar fi mentinerea unei pozitii cu capul adus in fata, umerii ridicati sau pozitii strambe ale coloanei vertebrale.
     O solutie pentru aceste situatii de respiratie defectuoasa este sa reinvatam sa respiram corect.
     Iata care sunt principiile cele mai importante pentru acest lucru:
1-trebuie sa respiram pe nas (in afara cazurilor in care exercitiile de respiratie pe care le facem ne cer sa respiram altfel). De obicei, atunci cand avem narile infundate si respiram pe gura, acest lucru se petrece chiar din cauza ca ne-am obisnuit sa respiram astfel. In multe cazuri, simpla re-obisnuire de a respira pe nas este suficienta ca problema sa se rezolve in cateva zile. Vom vedea ceva mai departe si o solutie buna pentru descongestionarea narilor.
2-trebuie sa invatam sa respiram diafragmatic. Dintre modurile obisnuite de a respira, acesta este cel mai bun. Vom invata insa si mai multe super-moduri de a respira foarte sanatos si cu un randament foarte bun. Acestea se cheama “respiratie completa”, “respiratie semialternata” si “respiratie alternata”. Deocamdata vom discuta despre un procedeu de respiratie corecta pentru incepatori, care se cheama “respiratia diafragmatica”.
     Aerul pe care il inspiram pe nari trebuie sa mearga pana in partea de jos a plamanilor pentru ca respiratia noastra sa aiba un bun randament. Pentru aceasta trebuie sa folosim toti muschii respiratori si anume: diafragma, muschii abdomenului, muschii toracici si cei ai umerilor si gatului.
     Pentru ca respiratia sa fie cat mai buna, trebuie ca trei sferturi din ea sa se faca abdominal. Iata cateva avantaje ale acestui fel de a respira: schimbul de gaze in plamani se face cu un randament mult mai mare, diafragma care se misca corect maseaza organele abdominale dandu-le o miscare ritmica, sistemul limfatic este ajutat sa lucreze mai bine, presiunea interna in zona toracica scade si astfel inima lucreaza mult mai usor, pieptul, gatul si umerii se relaxeaza-ceea ce duce la scaderea nivelului de stres.
3-trebuie sa invatam sa respiram relaxat. Deoarece respiratia reflecta intotdeauna gandurile si emotiile noastre, atunci cand suntem tensionati si respiratia noastra este la fel. Atunci cand respiram incordat aceasta va duce la lipsa de oxigen in organism si vom deveni si mai tensionati. Relatia intre respiratie si emotii functioneaza insa si in sens invers: atunci cand ne obisnuim sa respiram relaxat emotiile noastre se vor calma si intregul nostru corp va functiona mult mai bine. Cand suntem relaxati, starea noastra de sanatate va fi mai buna si vom fi mai fericiti si mai binevoitori si mai iubitori cu cei din jur.
4-trebuie sa invatam sa respiram ritmic. Orice sistem viu are ritmul sau natural de respiratie iar corpul nostru nu face exceptie de la aceasta regula. Ritmul corect respirator in organism aduce relaxare si regleaza sistemul nostru nervos, pe cel hormonal si somnul.
5-trebuie sa invatam sa respiram fara zgomot. Atunci cand respiratia noastra provoaca zgomote inseamna ca nu respiram corect si ca exista o ingustare a pasajelor respiratorii, ceea ce face ca plamanii si inima sa faca efort suplimentar, fara rost. O situatie importanta o constituie sforaitul. Atunci cand sforaim calitatea somnului scade si nu ne mai odihnim asa cum trebuie.
     Dupa cum vom vedea in paginile acestei carti, exercitiile de meditatie terapeutica pot remedia cu succes toate aceste probleme, ajutand organsimul nostru sa functioneze in mod optim.

Un articol de Stefan Pusca

Daca doriti sa cititi si alte capitole, click aici.

[jetpack_subscription_form title=” ” subscribe_text=”***Pentru a primi pe e-mail inregistrari cu meditatii ghidate si anunturi despre cursurile pe care le sustin va puteti abona la newsletter mai jos:” subscribe_button=”Subscribe” show_subscribers_total=”1″]

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.