Terapia prin meditatie-capitolul 5-Ce este meditatia?

Stefan Pusca: Ce terapii practic si cu ce rezultate? Click aici. * Contact: Programari terapie. Click aici.

***

Terapia prin meditatie

Sanatate si echilibru emotional
prin exercitii simple de relaxare, respiratie si constienta de sine
***
-Fragmente din noua mea carte in curs de publicare-
 

Capitolul 5

      Meditatia este mai mult celebra decat cunoscuta. Termenul “meditatie” este adesea folosit in mod eronat sau imprecis in lumea occidentala si exista un anumit grad de confuzie in ce priveste practica sa. Multi oameni folosesc termenul “meditatie”, in mod eronat, referitor la un proces de gandire sau contemplare in timp cer altii se refera la reveria mentala (ceea ce este exact contrarul meditatiei!).

      O definitie corecta, dar abstracta, a meditatiei ar fi cea data de catre inteleptul si invatatul Patanjali care a trait cu 2500 de ani in urma in India: “meditatia este oprirea (linistirea) modificarilor (miscarilor) mintii”. Modificarile mintii sunt gandurile si emotiile pe care le experimentam in fiecare moment al vietii.
      De fapt, am putea sa dam mai multe definitii ale meditatiei functie de scopul propus, fiecare dintre ele fiind corecta la un anumit nivel.
      Meditatia poate fi considerata intr-un sens practic ca o tehnica de “relaxare” a mintii si atingere in acelas timp a unei stari de constiinta clara, total diferita de starea “normala”, zilnica, a sa. Vom constata, practicand, ca starea normala a mintii este caracterizata de multe automatisme, algoritmi de gandire, de a caror prezenta nici nu ne mai dam seama pe parcursul timpului. Dupa cum vom vedea in continuare, tehnicile meditative sunt simple, usor de practicat si cu nenumarate beneficii pentru organismul, sanatatea si psihicul nostru.
      Este de remarcat faptul ca meditatia este o practica care nu este parte a unei religii anume (desi majoritatea religiilor folosesc practici meditative-a se vedea pentru aceasta numeroasele referiri la subiect din cartile cartile lui MIrcea Eliade-de exemplu “Yoga-nemurire si libertate” tradusa in romana si publicata in 1993 la editura Humanitas sau “Tehnici yoga” tradusa si ea in romana si publicata la editura Univers enciclopedic in anul 2000).
      Mai degraba am putea spune ca meditatia este mult mai apropiata de stiinta, prin faptul ca are algoritmi precisi de practica, principii clare si produce rezultate reproductibile si verificabile prin studii.
      O definitie foarte riguroasa a meditatiei spune ca aceasta este o tehnica prin care invatam sa ne dez-identificam de ceea ce nu suntem cu adevarat, de ceea ce nu reprezinta cu adevarat esenta noastra. Insa nu acest scop profund al meditatiei este subiectul care ne va preocupa in paginile acestei carti.
      Pentru scopul nostru practic, putem defini, intr-un mod aproximativ, meditatia ca fiind o practica de a ne focaliza in mod coerent atentia pe un anumit obiect (cum ar fi o imagine, un sunet, mersul respiratiei in corp sau chiar curgerea naturala a gandurilor in mintea noastra…) pentru a ne creste gradul de constienta, a trai in momentului prezent, a ne reduce stresul sau a ne creea o viziune mai elevata de viata si a ne dezvolta in plan personal.
      Meditatia este o tehnica de lucru cu mintea noastra si presupune un antrenament zilnic al ei. Acest antrenament este simplu, va deveni in curand foarte placut si va incepe sa produca foarte multe efecte benefice in mintea si organsimul nostru. Va invit, in cele ce urmeaza, sa aflam ce este terapia prin meditatie!
Un articol de Stefan Pusca
Daca doriti sa cititi si alte capitole, click aici.
[jetpack_subscription_form title=” ” subscribe_text=”***Pentru a primi pe e-mail inregistrari cu meditatii ghidate si anunturi despre cursurile pe care le sustin va puteti abona la newsletter mai jos:” subscribe_button=”Subscribe” show_subscribers_total=”1″]

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.