Terapia prin meditatie-Capitolul 28-Patru exercitii simple pentru o stare psihica mai buna prin deblocarea respiratiei pe ambele nari

Stefan Pusca: Ce terapii practic si cu ce rezultate? Click aici. * Contact: Programari terapie. Click aici.

***
 Terapia prin meditatie
Sanatate si echilibru emotional
prin exercitii simple de relaxare, respiratie si constienta de sine
***
-Fragmente din noua mea carte in curs de publicare-
 
Capitolul 28
     Povestea studiului respiratiei nazale: respiratia pe nas este un aspect care a beneficiat de recunoasterea importantei sale incepand de acum mai bine de cateva mii de ani cand vechile civilizatii (de exemplu cea chineza, indiana sau tibetana…etc) care practicau exercitii de respiratie si meditatie si aveau exercitii dedicate pentru respiratia independenta pe cele doua nari, metode empirice de evaluare a fluxului precum si o teorie despre circulatia energiilor in organism, pe cele doua jumatati ale sale si chiar pe traseele pe care circula energia in organism.
      Mai tarziu, in secolul 19, omul de stiinta Hendrik Zwaardemaker (1857-1930) a inventat un dispozitiv care putea sa masoare fluxul de aer pe fiecare nara in mod independent. Dispozitivul purta numele de “rinomanometru” si folosea ca element central oglinzi cu temperatura ceva mai joasa decat mediul inconjurator. Dispozitivele mai recente folosesc tehnologii acustice. Stiinta recunoaste importanta respiratiei echilibrate pe cele doua nari.
***
     Respiratia nazala este socotita mai eficienta decat respiratia pe gura din mai multe motive. In primul rand pasajele nazale ofera o filtrare mult mai buna a aerului decat in respiratia pe gura. In plus, diametrul mic al cailor nazale creeaza presiune in plamani in timpul expiratiei (asa cum subliniam mai devreme) si permit organismului sa aiba mai mult timp in care sa extraga oxigenul din aer.  Atunci cand schimbul de gaze (oxigen-dioxid de corbon) se face in mod optim in respiratie sangele va avea un pH mult mai echilibrat. Daca dioxidul de carbon s-ar pierde prea repede (asa cum se intampla in respiratia pe gura) atunci ar descreste si absorbtia de oxigen. Etapa de expiratie este extrem de importanta pentru chimia si energia respiratiei. Absorbtia de oxigen si energie prin respiratie poate fi reglata astfel mult mai bine prin expiratie decat prin inspiratie.
     Respiratia nazala este foarte importanta si in situatii cum ar fi: deshidratatrea, vremea rece, laringitele, etc.
     In mod natural noi nu respiram in mod egal pe cele doua nari. Intotdeauna una din ele este mai infundata si una este mai libera.    Aproximativ la fiecare doua ore, aceasta situatie se schimba, nara infundata devine mai libera si invers.
Daca una dintre nari este mai infundata majoritatea timpului sau prea infundata acesta poate aduce dezechilibre in functionarea celor doua emisfere cerebrale si respectiv a celor doua jumatati ale organismului.
     De aceea este bine sa facem in asa fel incat cele doua nari sa functioneze corect si in continuare vom vedea cateva modalitati de a realiza acest lucru. Iata cateva exercitii utile pentru deblocarea si echilibrarea respiratiei pe cele doua nari:
1-atunci cand una din nari este foarte blocata si nu putem respira pe ea, ne putem aseza pe un scaun, in asa fel incat sa putem presa cu spatarul scaunlui subtioara opusa narii respective. Dupa circa 1-2 minute vom observa ca nara respectiva se va debloca si ne putem face exercitiile de respiratie
2-atunci cand ambele nari sunt blocate putem sa preparam o solutie de apa cu sare (cam o ligurita de sare la 1 litru de apa la tempratura corpului) si sa aspiram o o nara solutia respectiva (tinand cu degetul nara cealalta astupata) si apoi sa scuipam cantitatea respectiva de apa pe gura. Exercitiul se poate repeta de doua ori pe zi (dimineata si seara). Vom observa peste cateva saptamani ca ambele nari vor incepe sa functioneze corect.
3-putem practica pozitia semi-lumanarea (sau viparita karani, despre care vorbeam intr-un capitol anterior si pe care am invata-o la scoala la orele de sport) de doua ori pe zi (dimineata si seara, pe stomacul gol) cate 1-2 minute. Aceasta ne ajuta sa avem amble nari bine desfundate si ne ajuta foarte mult sa putem respira corect. In aceasta carte regasim indicatii amanuntite despre pozitia lumanarii sau pozitia semi-lumanarea (viparita karani) si beneficiile practicarii sale. Efecte asemantoare, chiar mai bune, are si practicarea asa-numitei pozitii a plugului-halasana (si acest subiect este tratat in amanunt in paginile cartii de fata!).
4-un alt exercitiu care ajuta la eliberarea ambelor nari este cel de respiratie semi-alternata, exercitiu care va fi descris intr-un capitol ulterior si se gaseste exemplificat in doua filmulete pe situl meu personal (in partea de jos a paginii referitoare la participarea la grupul de meditatie pe care il conduc: http://www.stefan-pusca.ro/cum-pot-sa-particip/ ).
     Respiratia corecta pe cele doua nari este indispensabila pentru exercitiile de meditatie terapeutica si foarte utila pentru o buna stare de sanatate a organismului. Vom putea observa, pe masura ce vom face exercitiile de deblocare a celor doua nari, inclusiv cum starea noastra psihica va deveni mai buna, datorita optimzarii procesului respirator.

Un articol de Stefan Pusca

Daca doriti sa cititi si alte capitole, click aici.

[jetpack_subscription_form title=” ” subscribe_text=”***Pentru a primi pe e-mail inregistrari cu meditatii ghidate si anunturi despre cursurile pe care le sustin va puteti abona la newsletter mai jos:” subscribe_button=”Subscribe” show_subscribers_total=”1″]

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.